Sunday, August 14, 2011

Groepsdenken en berusting

Enkele jaren geleden waren er grote onlusten in het noorden van Parijs, die zich hebben uitgedeind tot andere steden in Frankrijk en zelfs in Belgie.
Onlangs kregen we de onlusten in England, en zelf heb ik een riot meegemaakt in Vancouver.
Er is duidelijk een creatie van onevenwicht tussen onze sociale systemen aan de gang, waartegen de overheid  en ordediensten machteloos  staan.

Toch  wil ik iets kwijt over het gevaar van groepsdenken ,berusting in vroegere ervaring :

  Het verhaal over de riot  in Vancouver  ter aanleiding van het verlies van een ijshockeywedstrijd voor de finale van de Stanleycup tussen Vancouver Canucks en Boston Bruins( Canada tegen US).
Bij mijn aankomst in Vancouver , zei men mij dat het die dag groot feest zou worden want de Canucks speelden tegen Boston de 6° wedstrijd met een 3-2 voorsprong in Boston .
Daar waren ongeveer 100.000 man op straat.......maar ze verloren.Fans ontgoocheld maar alles bleef kalm...er kwam 2 dagen daarna de 7° wedstrijd voor de beslissing in Vancouver!!!
Terug veel volk , 120000 man in centrum en iedereen was overtuigd van de zege!! maar .....Boston won de Stanleycup in Vancouver!
Gevolg:
Vernietigingen in de stad door Vancouversfans tegen hun eigen stad :
- 150 gewonden
- 12 wagens in brand
- 2 politiewagens in brand
- Ruiten van grootse warenhuizen uitgeslagen
- Plunderingen
-Uitdrijven van fans met traangas door oproerpolitie

De dag daarna werd er overal op borden geschreven :why en hoe kon dit gebeuren???
Volgens politie en bestuur werden er lessen getrokken uit de onlusten in 1994, en inderdaad Vancouver had de laatste jaren grote massaevents georganiseerd , met succes: De Olympische Spelen in 2010, de ijshockeywedstrijden in het jaar en nu de Stanleycupfinales tot die fameuse woensdag 17 juni., Hun systeem werkte en de Vancouverse bevolking als systeem was befaamd voor zijn teamspirit, zijn vriendelijkheid , zachtmoedigheid, greendenken .

Uit mijn eigen bedenkingen en wat ik daarna gehoord heb zijn dit mijn vaststellingen :

- Vancouver had een geweldige shared vision over de wedstrijd : De stanleycup zou na 18 jaar terug naar canada komen........de ontgoocheling en frustatie moeten zo hoog geweest zijn dat bepaalde subsystemen door de bol gingen .
- Overheid en politie hadden het idee , dat alles wel zou kalm blijven , berustend op de kalmte 2 dagen daarvoor.
-Groepsdenken en berusting dat alles en iedereen onder controle is , gebaseerd op de voorbijgaande events: daardoor weinig politie op straat en als er was geen interventies.
- Twee externe factoren : alcohol en een extern subsysteem( hooligans , geen fans , gen blauwe T-shirts) waar de organisatie's geen of weining rekening met gehouden heeft.

Misschien kennen jullie ook zo verhalen , waar groepsdenken , berusting, vroegere ervaring nefaste gevolgen gehad heeft.

No comments:

Post a Comment