Wednesday, August 17, 2011

Fouten tegen de systeemwetten oorzaak van Britse Riots?

Als we de beelden zien van de Britse riots, mijn eigen belevenissen in Vancouver en nog andere gebeurtenissen in het verleden , zijn we vlug geneigd de schuld te geven aan verschillende sociale instellingen en gemeenschappen : de armen , werkloze jeugd, consumptie maatschappij, opvoeding, politiek, de politie en dergelijke meer.

Het is natuurlijk de samenhang,communicatie en verbindingen tussen die sociale systemen ,dat alles zo complex maakt.

Hoe minder communicatie, hoe complexer het system zich gaat gedragen.
Meer en meer krijgen we in onze samenleving, en in Engeland misschien nog meer uitgesproken , de "upper class" en "lower class". Zoals  bij het TV programma "Schone Schijn" Hyacinth Bucket en Onslow.
Meer en meer wordt men er zich ook van bewust dat opklimmen  van lower naar upper aartsmoeilijk wordt en het voor een sociaal subsysteem , zoals werkloze jongeren , arbeiders het niet meer mogelijk wordt van onze consumptie en luxe maatschappij te genieten :Tragedy of the commons!!

Zoals vermeld in en dagblad:"de werkschuwe Onslow zei ooit tegen zijn vrouw: Ik moet de economie in het oog houden . een man in mijn positie moet zich wel afvragen, hoe lang het land zich nog mensen als ik kan veroorloven"

Dit zegt al genoeg : de lower klasse voelt zich uit het systeem gesloten, wordt niet gehoord, niemand luister naar hen , krijgt geen middelen ..... vindt zelf zijn plaats niet in het systeem .
Nochtans een systeem kan enkel maar goed functioneren als de systeemwetten nageleefd worden:

De behoeften die ten grondslag liggen aan de systeemwetten zijn bij:

1.Binding: de behoefte om ergens bij te horen;

Iedereen heeft evenveel recht heeft op een plek in dat systeem. Het gaat hierbij om het respecteren en erkennen van ieders positie in het geheel. Buitensluiting, iemands plaats innemen of iemands plek vergeten kunnen leiden tot verstoringen, blokkades of conflicten die het geheel verzwakken.

2.(Rang)orde: de behoefte aan veiligheid van sociale regels en voorspelbaarheid;

De systemische orde zal vaak samenhangen met de functionele hiƫrarchie of structuur, maar gaat dieper dan alleen een opdeling van verantwoordelijkheden. De rangorde gaat met name om de betekenis van ieders plek in het systeem: zonder erkenning voor de waarde van die plek, zullen al gauw dynamieken ontstaan die een poging zijn om die erkenning alsnog te verkrijgen of af te dwingen.

3.Evenwicht bij geven en nemen: de behoefte aan gelijkwaardigheid.

Het is belangrijk dat een ieder beloond wordt voor zijn of haar unieke bijdrage aan de organisatie – materieel of immaterieel.

Het begrijpen van problemen in levende systemen, wordt vergemakkelijkt door systeemdenken , die je een inzicht geeft in onze complexe situatie's.
http://academy.ubeon.com 







No comments:

Post a Comment