Thursday, October 27, 2011

Maak gebruik van je intuitie....nuttig om complexiteit te bekijken .

In de laatste 20 jaar , is het managen van organisatie's  steeds complexer geworden door allerlei oorzaken :

-  de grote en snelle toename aan informatie
-  de snelle verwerking ervan.
-  nieuwe technologieën , trends en producten lijken te komen en te gaan.
-  de globalisering
Soms zien de leiders en managers het bos door de bomen niet meer  staan, keuzes en uitdagingen nemen steeds maar toe  .

Er wordt tijd , geld en energie geïnvesteerd om steeds maar beter de klanten te bedienen :
-  werknemers worden naar cursussen gestuurd om meer competentie te vergaren
-  expertises worden opgedaan in specifieke aspecten van de verschillende vakgebieden
-  de managers volgen de trends in hun branche en vakgebied ...........
-  meer en meer worden er experten gevormd
En toch??
Toch, hoor je vaak dat je  de feiten naloopt, brandjes blust en het toch niet zo loopt als je zou willen .
Natuurlijk zoek je naar de best mogelijke oplossingen en verbeteringen ,maar vaak wordt de samenhang  en verbanden van de afzonderlijke onderdelen van de interne organisatie niet gezien .

Daardoor  is het risico aanwezig ,dat je steeds meer energie en tijd , in steeds dezelfde activiteiten en processen  steekt, terwijl daarin niet altijd direct de oplossing ligt:
bvb als je verkoopsbeleid niet werkt, kan het wel zijn dat de oorzaak in andere delen in je bedrijf liggen .Je investeert in je verkoopafdeling , maar vergeet soms dat interne communicatie , of bepaalde aspecten van je personeelsbeleid ook aangepast moeten worden .

Het is tijd , om eens anders naar de werkelijkheid te gaan kijken met een nieuwe bril,of zoals Einstein zei:

" De problemen die werden veroorzaakt met onze huidige manier van denken , kunnen niet worden opgelost door hetzelfde soort denken "
Onze huidige complexiteit vraagt naar een ander paradigma , of een andere bril : die andere bril is het systeemdenken .

Bij systeemdenken wordt je organisatie gezien als een geheel van elementen of afzonderlijke systemen die onderling afhankelijk zijn , en waarvan de relatie's en verbindingen de werkelijke kracht zijn om het doel te bereiken .
Er wordt in relatie's gedacht ipv het lineaire oorzaak en gevolg denken .
Die elementen kunnen individuen ,teams, departementen zijn ( subsystemen ), waartussen :
- enerzijds een circulaire relatie bestaat, en waar de focus niet gelegd wordt op het element in isolatie , maar op de relaties' tussen de elementen .
-  anderzijds het accent ligt, op het kunnen zien van processen van veranderingen in  plaats van momentopnamen en gebeurtenissen .
De focus ligt dan wel naar het kijken van de onderliggende systeemstructuur ipv concrete gebeurtenissen .

Gebeurtenissen en gedrag zijn direct waarneembaar, samenhang en verbindingen zijn moeilijker te zien , maar dit betekent niet dat ze er niet zijn .

Systeemdenken vraagt dan ook om de intuïtieve en emotionele vermogens van de manager naar boven te brengen en te gebruiken , want de analytische denkvermogen  voldoet niet meer alleen .
Bijvoorbeeld in lean toepassingen nemen we vaak genoegen met de intuitieve oplossing van de werkvloer. 

We proberen de intuitieve oplossingen gewoon uit, in plaats van uitgebreid tot ver achter de komma te analyseren wat er werkelijk aan de hand is en of het allemaal wel klopt.
Dat leidt sneller tot verbetering en zeker sneller tot een cultuur van verbetering. We weten immers dat mensen het intuitief meestal aardig bij het rechte eind hebben.

.Luisteren naar je intuïtie zorgt dat je jezelf beter aanvoelt en weet wat belangrijk is voor jou. Het spreekt dan ook voor zich dat je hierdoor geleidelijk aan steviger in het leven staat. En dan nog wel in jouw eigen leven!

Door onze opvoeding in het lineaire denken , en verder bedrijfsleven zijn we onze aangeboren gevoelswereld een beetje vergeten , en weten we weinig raad met gevoelens , emotie's en intuïtie. Door steeds maar lineair te denken , focussen we ons meer op de details waardoor het beslissen op exacte en bewezen data de bovenhand krijgen.


Nochtans vormt intuïtie een essentieel onderdeel van het hedendaagse systeemdenken

Tuesday, October 18, 2011

Waarde creëren voor de klanten met een systemische bril

Aan overtuiging geen gebrek

Velen zijn overtuigd dat de huidige complexiteit in onze socio-economische samenleving, de complexiteit in het management van ondernemingen en de snelle veranderingen in de technologie een noodzaak creëren naar een andere denkwijze om onze klanten een duurzame oplossing te geven aan hun vraag.

Velen zijn overtuigd dat het belangrijk is de klant centraal te stellen en hem te beschouwen als een partner van de organisatie. Strategieën worden ontwikkeld door van buiten naar binnen te kijken en niet meer van binnen naar buiten .
Velen zijn overtuigd dat samenwerking noodzakelijk is om waarde voor de klant te creëren door innovatie. Zo zien we dan ook allianties, coöperaties en andere samenwerkingsverbanden ontstaan.
Velen er ook van overtuigd dat beslissingen gesteund moeten zijn op objectieve data en feiten van zoveel mogelijke bronnen.

Maar wat zegt ons de realiteit in verband met onze klanten relaties en het creëren van waarde?
  • De meeste organisaties zijn nog gestructureerd in departementen , met hiërarchische structuren , zonder veel connectiviteit met de klant.
  • Veel informatie over klanteneisen, tevredenheid … wordt nog per silo ingewonnen. Beslissingen worden dan ook in isolatie gemaakt zonder de impact na te gaan op de gehele organisatie.
  • Klantgerichte acties zijn niet centraal gecoördineerd.
  • Klantentevredenheidanalyses worden meestal maar jaarlijks gemaakt .
  • Soms is het niet duidelijk wie de klant is: Interne klant? Distributeur? Eindklant?
Ons lineair denken, het zoeken naar schuldigen in een oorzaak-gevolgrelatie,en de hiërarchische structuren van de ondernemingen zijn nog steeds diep ingeburgerd.
Toch is er verandering gekomen door het inbrengen van het supply-chain principe, de lean filosofie, balanced scorecard en valuestream mapping, om er enkele te noemen.
Modellen als de Baldrige Award en EFQM leggen nadruk om het gehele van de organisatie te zien en connecties te maken met de delen door feedbacklussen, maar in de praktijk komen de volledige interrelaties tussen de elementen nog niet aan bod.
Duurzame waarde voor de klant is niet de som van alle waarden in isolatie van elkaar, maar de continue waardecreatie door de dynamische interactie van alle elementen van de organisatie.
Hoe kunnen we dit bereiken ?

Creating value for customers with a systemic view

No lack of convincing

Many are convinced that the current complexity of our socio-economic society, the complexity in the management of enterprises, and the rapid changes in technology create a need for another way of thinking in order to provide sustainable solutions to customer needs.
Many are convinced that it is important to have customer focus and to consider him as a partner of the organization.
Strategies has to be developed by looking from the outside and not from the inside out.
Many are convinced that cooperation is necessary in order to create customer value through innovation. So we are seeing alliance programs, and other cooperative ventures .
Many also believe that decisions must be supported by objective data and facts from as many sources possible
But what tells us the reality in connection with our customer relationship and the creation of value?
  • Most organizations are still structured in departments, with hierarchical structures and little connectivity with the customer.
  • Lots of information about customer requirements, satisfaction ... are still found in silo’s . Decisions are therefore made in isolation without considering their the impact on the entire organization.
  • Customized action are not centrally coordinated.
  • Customer satisfaction surveys are usually only made annually.
  • Sometimes it is not clear who the customer is: internal client? Distributor? End -user?
Our linear thinking, the search for faults in a cause-effect relationship, and the hierarchical structures of companies are still deeply established.
Yet this has been changed by the insertion of the supply chain principle, the lean philosophy, balanced scorecard and value stream mapping, to name a few.
Business Models as the Baldrige Award and EFQM are putting emphasis throughout the organization. to see and connect to the whole through feedback loops.
But in practice, the complete interrelation between the elements are not addressed.
Sustainable value for customers is not the sum of all values in isolation from each other, but the continued value creation through the dynamic interaction of all elements of the organization.

How can we achieve this?

Sunday, October 9, 2011

The power of questions

Organisations has to be considered as open systems, where the behavior is defined by his structure and external influences.
Leaders and managers have the obligation to always look for ways that the organization as a whole can function more effectively.To do this, they need to ask questions about practices, proceses, persons and structures:
Why do we things this way?is there a better approach?
Asking questions in a way that does not trigger defensiveness and that is seen as constructive is an important skill for leaders and managers.
Before going meer deeper in the power of questions , lets look at this video:


Now , how well do you ask questions?

From my knowledge and experience , most managers don't think about that . it's not seen as a managerial competence , or taught at schools.
Giving orders and make decisions on facts seems more appropriate, but questions are powerfull, but their use poorly understood.
Before asking questions , your first competence is to LISTEN, it's a first step to
- getter factual information
- get a objective insight of the situation
- to learn
- to have input from others
- to detect the different mental models


All this information will be finetuned and detailed by appropriate questions :not a matter what you ask, but HOW you ask it:
- Be positive
- Be creative
- Be open-ended
- Be engaged
- Dig deep in the facts and underlying patterns
Asking questions goes further than gathering information.
Storytelling , a wellknown method to communicate your purpose, vision, strategy's start with asking questions.
Personal mastery is doing your own SWOT, asking questions about yourself.

Most of us never think about how to frame our questions.Giving this process some explicit thought will be important in the future.